Gå till innehåll
Braås Ponny- och Ridklubb
Braås Ponny- och Ridklubb

Hästar vi minns

Välkommen till en nostalgitripp
a trip down Memory lane

Alla våra ridskolehästar har varit älskade som familjemedlemmar. De har, alla, på ett eller annat sätt efterlämnat ett minne hos många barn, ungdomar och vuxna. En del av våra ridskolehästar har efter sin karriär på ridskolan fått fortsätta som livskamrat hos någon av våra duktiga elever medan andra har gått vidare till ett liv som skogsmulle eller sällskapshäst.

Här kan du läsa om de hästar som funnits på ridskolan genom åren.

Pipa
Pippi som hon kallades var ett sto född 2017 importerad från Lituaen och kom till oss under 2021. Pipa var mycket vänlig och ville alltid väl. Pipa trivs bättre i ett mindre sammanhang och under hösten 2023 såldes hon till en kvinna där hon kommer att trivas bra.

Elaines Miss Moonstar
Molly som hon kallades var en Irländsk sporthäst importerad från Irland 2020. Molly var ett sto född 2015 som kom till ridskolan i slutet av oktober 2020. Hon var en snäll liten häst med ett gott hjärta som alltid ville göra sitt bästa och även den mer orutinerade ryttaren kunde rida på henne. Tyvärr insjuknade hon hastigt januari 2023 och vi tvingades ta ett alldeles för tidigt farväl av en mycket uppskattad häst och arbetskamrat.

Enderleins Flashing Key
Key som han kallades var en Welsh cob som föddes 2009 på ett stuteri i Skåne. Han var stor D-ponny som ibland krävde sin ryttare. Han hoppade fint och var en stjärna i dressyren! Han var en pigg och framåt kille som ibland kunde ha en liten räv bakom örat. Key var inte en ponny för alla och juni 2022 såldes han.

Ry´s Ädda
Ädda var som hon kallades var ett sto av rasen Nordsvensk brukshäst. Ädda var stor, stark, glad och ibland lite sprallig. Trots det kände de flesta sig väldigt trygga på hennes rygg. Vi fick förmånen att låna henne av ägaren en period under våren 2022 innan hon såldes i juni.

Newtown Rock
Kakan som hon kallades köptes oktober 2021 för pengar som vår ungdomssektion lyckades samla ihop genom kakförsäljning med stor hjälp från alla medlemmar! Kakan var en irländsk sporthäst född 2009 och hon blev snabbt en favorit hos många elever då Kakan var en snäll häst som gjorde sitt bästa för sin ryttare. Tyvärr visades det sig januari 2022 att hon inte var fullt frisk och hon fick återgå till säljaren.

Hestor
Gasten som han kallades flyttade in hos oss under hösten 2021. Han var alltid lika glad och ville alla väl. Han gjorde många av våra små ryttare glada! Under våren 2022 flyttade han hem till sin ägare igen.

Pilars Vilda Loka
Loka som hon kallades var ett Tinkersto född 2011. Loka kom tillsammans med sin Tinkerkompis Vilmer till oss våren 2017. Loka var en genomsnäll ponny som alla från nybörjare till mer rutinerad kunde rida. Loka fick under tidig höst 2021 problem med sina ben och bedömningen gjordes att ridskolelivet var för påfrestande för hennes kropp. Hon fick därför komma till en egen liten familj där hon blir väl omhändertagen.

Walencio
Walencio är den högsta och största häst vi haft på ridskolan. Han var Svenskt varmblod, född 2005. Han kom till oss under sommaren 2018 och sin storlek till trots blev han snabbt en favorit bland våra elever. Walle, som han kallades, hade ett stort hjärta men han var tyvärr för stor för de flesta av våra elever och han såldes under 2020 till en tjej som red honom mycket den första tiden när han kom till oss.

Granat
Granat var en liten D-ponnyvalack född 2006. Han importerades från Polen och kom till oss när han var 5 år. Han var en fantastiskt snäll ponny och som älskade att bli ompysslad och han var mångas favorithäst. Granat älskade att arbeta och då främst att hoppa, och han gjorde det alltid med liv och lust! Tyvärr fick Granat ont i sina ben och vi blev tvungna att säga farväl till en underbar häst och arbetskamrat.

Rubin
Rubin var en korsningsponny född 2009 som kom till oss sommaren 2018. Rubin var en herre som var mycket duktig på att hoppa. Han var pigg och glad både när man pysslade med honom och när man red honom. Han var en mycket omtyckt ponny hos våra elever. År 2019 vann han ridskole-DM i hoppning med en av våra duktiga elever. Rubin var en ponny som borde synas på tävlingsbanorna och han såldes våren 2020 till en tjej som kommer att ha stor glädje av hans kapacitet och lätthet för hoppning.

Dennis
Dennis var en liten glad kille som kom till oss i maj 2019. Han var en välutbildad shettiskorsning på 1.10 cm som hyrdes in för att lära våra mindre elever att rida. Han hade även en perfekt höjd för att lära ut sadling och tränsning. Han var en pigg ponny och ibland en liten busig herre. I slutet av maj 2020 åkte Dennis tillbaka till sin ägare.

Spirit
Spirit var en äldre herre som kom till oss under sommaren 2018. Han var en Welshponny född 2001 som tävlat en hel del i hoppning med sin förra ägare. Han blev snabbt en favorit bland de mindre barnen då han var rolig att rida trots att han kunde ha lite väl bråttom ibland. Under våren 2019 såldes han tillbaka till sin tidigare ägare.

Tulla
Tulla var en högrest skönhet som kom till oss oktober 2018. Hon var en sjuårig C-ponny som vi fick låna under en tid. Hon hade tidigare gått på ridskola och kom in i arbetet ganska snabbt. Tulla var trevlig att rida men tyckte inte alltid om att bli ompysslad eller att ha sällskap i spiltan. Hon fick därför våren 2019 gå tillbaka till sin ägare.

Cliffony Sandy
Sandy som hon kallades var en korsningsponny född 2012. Sandy kom till oss som blyg femåring under 2017 men hon blev snabbt hemmastadd. Hon utbildades av personalen samtidigt som våra äldre elever red henne på lektion. Sandy var inte en ponny för alla och sommaren 2019 såldes hon till en av våra duktiga elever.

Vilmer
Vilmer var en svart skönhet av rasen Tinker. Han är född 2009 och kom till ridskolan tillsammans med Tinkerkompisen Loka våren 2017. Han var en snäll häst även om han ibland kunde bli lite stark i ridningen. Han såldes sommaren 2019 till en av våra duktiga elever.

Need for Speed
Nelly som hon kallas är ett vackert och mycket välutbildat sto på strax över 160 cm. Nelly är Svenskt varmblod född 2006 och vi fick hyra in henne till ridskolan under höstterminen 2019. Nelly har tävlat till och med medelsvår dressyr med sin ägare. Hon var till stor glädje för våra elever och lärde många att uppskatta dressyrens utmaningar. Hon lämnades åter till sin ägare efter terminens slut 2019.

Labello
Labello var en valack född 2000 och mycket välutbildad. Han var en av de större hästarna på ridskolan och gick lektioner med de lite äldre eleverna. Men när det passade sig, fick han hoppa in i barn- och ungdomslektionerna. Han var väldigt snäll och trevlig att hantera så väl som att rida. Men kunde bli lite nervös i ridhuset om det blåste eller regnade mycket. Labello såldes i december 2018 till en av våra duktiga elever.

Nickie
Nickie var ett sto född 1995 och kom ursprungligen från Irland. Hon var en lugn, stabil och trygg häst som passade de lite yngre. Men eftersom hon var stor och stark gick hon även mycket vuxenlektioner. Hon var en uppskattad av så väl stora som små! Nickie var van vid det mesta och älskade att bli ompysslad. Nickie var hos oss i många år men till slut fick hon galoppera ut på de ständigt gröna ängarna hösten 2018.

Listige Latino
Latino som han kallades var en liten shetlandsponny som levde upp till sitt namn. Han hade ofta en räv bakom örat och ibland bakom båda öronen. Han lärde många mindre barn att rida under sin tid på ridskolan. Latino såldes hösten 2018 till en liten flicka som kommer att ha mycket glädje av honom.

Starias Summernight
Summernight som han kallades var en New Forest född 1993. Han var en genomsnäll ponny på alla vis, i både stall och ridhus och har under sina år på ridskolan lärt otroligt många barn att rida! Han var mycket populär bland barn och ungdomar och många ville rida på honom när det var dags för klubbtävling. Han gjorde alltid sitt bästa och belönade ofta sina ryttare med felfri runda. Summernight avslutade sina dagar på ridskolan juni 2018 och flyttade hem till en av våra yngre elever.

Nikita
Nikita var en shetlandsponny född 1991. Trots sin ålder var Nikita mycket pigg och glad in i det sista. En riktig läromästare i stallet, där hon visade barnen hur man kratsar hovar genom att lyfta hoven själv. Nikita var även guld när barnen lärde sig att sadla och tränsa, då alla barn nådde bra. Hon hoppade fantastiskt bra och var alltid med på våra klubbtävlingar i hoppning och gav många ryttare felfria rundor! Nikita fick tyvärr galoppera vidare på de ständigt gröna ängarna våren 2018.

Lurviga Lisa-Lotta
Lisa som hon kallades var en shetlandsponny född 2002 som klubben lånade av uppfödaren sommaren 2009. Hon var, som de flesta shetlandsponnyer, envis som synden och hade en och annan räv bakom örat. Lisa ville helst göra precis som hon ville, men hon förstod till slut att livet inte riktigt fungerar så. År 2017 flyttade Lisa hem till sin ägare.

Fritz
Fritz var en ståtlig Nordsvensk, född 1998. Han var en jättesnäll häst, som trots sin storlek gick både barn- och vuxenlektioner. Fritz var en pampig häst i dressyrarbetet, och lika välutbildad som de smäckrare hästarna på ridskolan. Han tyckte även om att hoppa! Tyvärr blev Fritz sjuk och fick galoppera bort på de ständigt gröna ängarna under 2017.

Bodil
Bodil var ett russ, född 2001 som köptes från annan ridskola i Skåne. Bodil som var välutbildad gick lektioner med både nybörjare och ungdomar som kommit lite längre i sin ridning och var en mycket omtyckt ponny. Bodil såldes till ett liv som skogsmulle under 2017.

Snobben
Snobben var en Irländsk D-ponny född 2010. Snobben kom till ridskolan i september 2016. Han älskade att hoppa och gjorde det gärna i racerfart men han var även väldigt duktig i dressyren. Han gillade också att bli ompysslad och ville gärna ha sällskap. Snobben trivdes inte fullt ut med ridskolelivet och gick tillbaka till försäljaren 2017.

ICA´s Little High
Hajen som han kallades var en valack född 1998. Han var en d-ponny som reds in på ridskolan när han var 4 år och stannade livet ut. Hajen var en jätteduktig barnponny som är uppmärksam på sin ryttare. Han var välutbildad i dressyren och hoppade gärna, och var därför omtyckt av ungdomar samt mindre vuxna. Pga sjukdom fick Hajen galoppera vidare på de evigt gröna ängarna, vintern 2015. Han är och förblir en mycket saknad ridskoleponny!

Lampart
Lampart var en valack född 2006, importerad från Polen. Han var välutbildad och var en favorit hos både personal och elever. Dock var han en vaken och uppmärksam häst, som krävde lite mer ryttarkänsla än våra övriga hästar. I stallet var han helt fantastisk och ville gärna hälsa på alla som gick förbi. Lampart såldes våren 2015 till en av våra duktiga elever.

Värends Philip
Philip var en New Forest-ponny, född 1993 som växte lite för mycket och blev häst. Han gick tillsammans med de små hästarna ute så det var inte omöjligt att han trodde att han var en shettis. Han hade stallets mest ostyriga man. Han var en väldigt fin 'häst-ponny' som var på ridskolan länge och har lärde många att rida. Philip såldes 2012.

Charlie
Charlie var en mycket snäll men blyg tinker-kille som importerades från Irland. Han var en D-ponny och älskade när någon pysslade om honom om det var på hans villkor. När han kom till ridskolan, november 2011, så var han ibland lite skygg och då slappnade han av när man pratade engelska med honom. Charlie såldes våren 2012.

Belina
Belina kom till ridskolan i december 2010. Hon var en pigg och snäll fransk D-ponnydam som kom till Sverige i november 2010. Belina älskade att hoppa och tyckte om att arbeta. Belina såldes hösten 2011.

Papageno
Papageno var stallets äldsta och snällaste häst, han var född 1988. Han lärde många barn att rida genom åren och gick på slutet bara på barnlektionerna. Han älskade att hoppa, men var även jätteduktig i dressyren. Papageno såldes 2010.

Chipita
Chipita var en snäll och go c-ponny, född 1997. Den här damen kunde ibland kräva en tuff ryttare, för vissa dagar var hon inte alltid så lätt att ha och göra med. Men hon var trots allt en väldigt klok ponny som var lätt att tycka om. Chipita såldes vintern 2010.

Publicerad: 2022-10-11

Senast uppdaterad: 2023-10-31

Författare: Christel Abrahamsson

Postadress

Braås Ponny- och Ridklubb
Braås Rödje 2
363 91 BRAÅS

 

Kontakta oss

Telefon: 0474-306 26
Mail:
ridskolan.bpk@gmail.com
kassor.bpk@gmail.com
sponsor.bpk@gmail.com
valberedning.bpk@gmail.com

Swish: 123 030 56 15

Bankgiro: 5454-1248